12 Eylül 2020 Cumartesi

SPORCU BESLENMESİ

Beslenme deyince ilk olarak gıdaların temel taşlarının ne olduğuna ve ne işe yaradıklarına bakmamız lazım.

Gıdaların 3 temel taşı vardır; YAĞLAR, PROTEİN ve KARBONHİDRAT

 YAĞLAR NE İŞE YARAR;

Yağların bileşiminde yer alan ve vücut tarafından yapılamayan bazı yağ asitleri, büyümeye ve gelişme için gereklidir. Bu yağ asitleri vücudun düzenli çalışması için gerekli prostaglandin denilen hormonlar için de gereklidir.

Metabolizmada yağlar, yağ asitleri etkin enerji kaynağı olmaları, dış faktörlere karşı dayanıklılık sağlamaları, hücre ve zarının temel yapı taşı olmaları, prostaglandin, tıomboksan ve lökotrienler gibi hormon benzeri bileşiklerin ön maddesi olarak görev alırlar.

Hormon benzeri bileşikler merkezi sinir sisteminde, bağışıklık sisteminde, diğer hormonların etki göstermesinde ve kan basıncının ayarlanmasında rol oynamaktadır. Hormonlar gerekli etki göstermezse vücudunuz kaslarınızı geliştirmek için kendisini tetiklemez. Yani yaptığınız antrenmanlar yalan olur.

Hücrenin yapı maddelerinden olan yağlar; A, D, E, K vitamini gibi yağda eriyen vitaminlerin emilimini sağlar.

Vücudun ve organların etrafında bir kalkan gibi vazifesi yaparak vücut ısısının korunmasını ve organların dış darbelerden korunmasını sağlar.

Çok verimli enerji kaynaklarıdır. 1 gr yağ 9 kalori verirken, 1gr protein veya 1 gr karbonhidrat 4 kalori verir.

 PROTEİN NE İŞE YARAR

Proteinler, tüm hücrelerin ve dokuların fonksiyonu için kullanılan büyük karmaşık moleküllerdir. Kemik, kas, kıkırdak, deri ve kanın önemli yapı taşlarıdır.

Büyüme ve gelişmede, hücrelerin onarımında, hücre içi ve dışı sıvıların osmotik dengede tutulmasında, dışardan gelen mikroplara karşı vücudun savunulmasında, vücut doku ve organlarının yenilenmesinin sağlanmasında, alınan besinlerin hücrede enerjiye dönüşmesinde kullanılmasında protein en önemli bileşendir.

Sporcu beslenmesinde protein ihtiyacı artar. Antrenman sırasındaki ve sonrasındaki yıkımı onarmak, kas oluşumunu hızlandırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için protein kullanılır.

 KARBONHİDRAT NE İŞE YARAR

Vücudun harcadığı enerjinin büyük bir bölümünü sağlar. Tüm dokular enerji gereksinimleri için karbonhidrat kullanır.

Beyin dokusu ve sinir sistemi enerji için sadece karbonhidrat kullanır. Kan şekerimiz düştüğünde ruh halimizin değişmesi o yüzden.

Yağa oranla yakılması çok daha hızlı olduğu için ağır fiziksel hareketler için karbonhidratların daha elverişli enerji kaynakları olduğu bilinmektedir.

Su ve minerallerin vücutta tutulmasını sağlarlar. 1 gr karbonhidrat vücutta 5 gr su tutar.

Proteinin enerji için kullanılmasını önleyerek kas kaybını azaltırlar.

 

GIDALARIN TEMEL TAŞLARI NASIL KULLANILMALI ?

Diyet denilince insanların aklına içinde yağı, tuzu, proteini olmayan diyet bisküvileri geliyor. Kapitalizm en kolay şekilde ve en yüksek kar oranıyla bu tip ürünler pazarlayabildiği için insanlara sürekli olarak bunlar pazarlanır. Bu tip bir beslenme çok yanlıştır. Niye yanlıştır?

Aktif olarak spor yapan birisi kas tamiri, vücut dayanıklılığı, sağlıklı bir hormon çalışması, iyi bir vücut savunma sistemi ve enerjiye ihtiyaç duyar. Yani her üçünede ihtiyaç duyar.

Yani bu 3 gıda temel taşı elzemdir. Hatta yağlar daha elzemdir. Bunu siz bilmeseniz de bünyeniz bilir. Bu yüzden protein depolamaz, karbonhidratı çok çok az depolar. Yağ depolar. 

Protein ve karbonhidratların ihtiyaç fazlasını bünyeniz yağa çevirir. Bazı kaslarınızı uzun süre kullanmazsanız bunları yağa çevirir. İhtiyaç fazlası kan şekerini yağa çevirir. Yani bünyeniz kullanmadığınız protein olsun, karbonhidrat olsun, kas olsun, ne varsa hepsini yağa çevirir. 

Enerjiye ihtiyaç duyduğunuzda ise bünyeniz yağların önemli olduğunu düşündüğü için önce karbonhidratı kullanır. Karbonhidrat bitince proteini (yani kasları) kan şekerine dönüştürüp kullanır. Yağları mümkün mertebe korur.  

Bünyeniz enerjiye ihtiyaç duyduğunda kaslarınızı tüketmemesi için yeterince karbonhidrat almalısınız. Kas gelişiminin ve kas tamirinin sağlıklı olabilmesi için yeterince protein almalısınız. Hormonların, vitaminlerin ve vücut savunma mekanizmalarının sağlıklı çalışabilmesi için yağ almalısınız.


GIDALARIN TEMEL TAŞLARI NE KADAR KULLANILMALI.

PROTEİN

Fiziksel aktivite yapmayan birisi için günlük kg başına 0,8gr protein yeterlidir. 70 kg bir birey için 70*0,8=56gr
Yaklaşık 2 saat spor birisi için eğer orta şiddette dayanıklılık antrenmanları yapıyorsa kilo başına 1,4gr protein yeterlidir. 70 kg bir birey için 70*1,4=98gr
Çoğunlukla yüksek yoğunlukta sert antrenman yapıyorsa kilo başına 2 gr protein yeterlidir. 70 kg bir birey için 70*2=140 gr protein.
Protein alırken dikkat etmeniz en önemli nokta; tek öğüne 30 gr'dan fazla protein alımı kas sentezini daha fazla tetiklemez. Yani tek seferde 30 gr'dan fazla protein almak bir işe yaramaz. Protein alımını öğünlere dağıtmalısınız.

KARBONHİDRAT;

Diyet yapan birisi için günlük kilo başına 2gr karbonhidrat yeterlidir. 70kg bir birey için 70*2=140gr
Masa başı çalışıp hafif egzersiz yapan birisi için kilo başına 2,3gr. 70kg bir birey için 70*2,3=161gr
Masa başı çalışıp yoğun egzersiz yapan birisi için kilo başına 2,7gr. 70kg birey için 70*2,7=190gr
Fiziksel olarak çok aktif olduğu bir işte çalışıp orta düzeyde egzersiz yapan birisi için kilo başına 3,2 gr karbonhidrat yeterlidir. 70kg bir birey için 70*3,2=224gr
Fiziksel olarak çok aktif olduğu bir işte çalışıp yoğun egzersiz yapan birisi için kilo başına 3,5 gr karbonhidrat yeterlidir. 70kg bir birey için 70*3,5=245gr

YAĞ

Yağ ihtiyacını belirlemek için ilk önce toplam enerji ihtiyacını belirleyelim.

Haftada 3-4 antrenman yapan 70kg bir birey günlük yaklaşık 2500 kaloriye ihtiyaç duyar.
Bu bireyin karbonhidrat ihtiyacı yukarıdaki hesaplara göre en fazla 190gr oluyor.
190gr karbonhidrat  size 190*4=760 kalori verir.
2500 - 760 = 1740 ilave kaloriye ihtiyacımız var. 
1gr yağ 9 kalori veriyor.
1710/9= 193gr yağ anlamına geliyor.

Yani 98gr protein (%20), 190gr karbonhidrat (%40), 193gr yağ (%40). Toplam= 481 gr

Yoğun bir işte çalışıp profesyonel seviyede antrenman yapan 70kg bir birey günlük yaklaşık 3150 kaloriye ihtiyaç duyar.
Bu bireyin karbonhidrat ihtiyacı yaklaşık 245gr. Karbonhidrat 245*4= 980 kalori veriyor.
3150-980 = 2170 ilave kaloriye ihtiyaç var.
2170/9= 241gr yağ anlamına geliyor.

Yani 140gr protein (%22), 245gr karbonhidrat (%39), 241gr yağ (%39). Toplam= 626 gr


SONUÇ;

Antrenman seviyeniz arttığında almanız gereken gıda miktarı artıyor ama protein/yağ/karbonhidrat alım oranları aşağı yukarı aynı kalıyor.
Kaslarınızın ve kas yapımı için aldığınız proteinlerin enerji kaynağı olarak kullanılmasını istemiyorsanız enerji ihtiyacınıza yetecek miktarda yağ ve karbonhidrat almalısınız.
Ayrıca aldığınız her karbonhidratın kanınızdaki insülin seviyesini değiştireceğini unutmayın.
Yağ - karbonhidrat dengesini karbonhidrat lehine değiştirirseniz kanınızdaki insülin seviyesi olması gerekenden daha fazla inip çıkacağı için vücudunuzda insülin direnci oluşabilir ve diyabet hastası olabilirsiniz.

Yani yağlardan korkmayın. Onlarda diğer gıdalar gerekli. Sağlıksız yağlardan korkun. 

Sağlıcakla kalın

Sporla kalın